De beste gitaristen

Een lijst van beste gitaristen!

Vormen van de gitaar zijn sinds ongeveer 2500 jaar voor Christus onder ons. Logisch dus dat het instrument ongelofelijk veel invloeden heeft achtergelaten in onze culturen. Echter heeft de gitaar zijn populariteit vandaag der dag het meest te danken aan de elektrische gitaar.

In dit artikel heb ik een lijst gemaakt van de tien beste elektrische gitaristen die ooit geleefd hebben!

Wil je meer weten over de geschiedenis van de gitaar? In dit artikel lees je hier alles over!

Jimi Hendrix (1942-1970)

Wanneer je het hebt over zowel emotioneel als technisch wordt Jimi als een van de beste gitaristen ooit beschouwd. De ultieme gitarist zelfs.

De Afro-amrikaanse man is een muzikaal genie die zijn skills volledig zelf heeft aangeleerd. Sommige zeggen zelfs dat hij de wereld van rock en blues muziek volledig opnieuw heeft uitgevonden. Tot de dag van vandaag inspireert hij nog steeds mensen te beginnen met gitaar leren spelen, en op een zeker moment allemaal “Vodoo Child” zullen spelen.

Daarnaast opende Jimi ook deuren voor linkshandige gitaristen door ze te laten zien dat ook zij een meester met de gitaar kunnen worden.

Ook is Jimi onderdeel van Club27. Dit is een groep van muzikanten die allen zijn overleden op 27 jarige leeftijd. Jimi Hendrix overleed omdat hij na het nemen van slaappillen en drinken van wijn coma was geraakt.

Eric Clapton (1945- )

Van zijn fans heeft hij de bescheidde bijnaam “God” gekregen, Eric Clapton is een van de meest bekende rock en blues gitaristen. Hij is zo’n vijftig jaar geleden begonnen met live optredes en doet dit nog tot de dag van vandaag.

Clapton is een geweldige soloist en iconische melodist, hij weet hoe hij vrijwel alles moet bespelen. Naast “God” heeft hij ook de bijnaam “Slow Hand,” omdat hij het fretboard met virtuositeit bespeelt.

Grote titels als “I shot the Sherrif” en “Cocaine” brachten hem wereldwijd succes dat voor hem een absolute plek in de lijst van gitaar-helden verzegelde (en onze lijst van beste gitaristen ;).

Jimmy Page (1944- )

Een van de oprichters en leidende leden van de wereldberoemde bend Led Zeppelin mag niet ontbreken op de lijst van beste gitaristen.

Jimmy Page is ook wel bekend als “The Wizard,” Jimmy speelt de gitaar als geen ander, spelende met een vioolboog op zijn beroemde Gibson.

Hij schreef meerdere legendarische nummers met Robert Plant als: “Stairway to Heaven“, “Black Dog“, “Whole Lotta Love” en “Since I’ve been lovin’ you.”

Robert Johnson (1911-1938)

Met minder dan 29 nummers heeft dit muzikale genie een enorme impact gehad op het blues en rock genre.

Vroeger ginger er zelfs geruchten dat hij zijn ziel aan de duivel verkocht heeft moeten hebben om zo goed te kunnen spelen.

Robert is op jonge leeftijd op tragische wijze van het leven beroofd. Een van zijn jaloerse scharrels heeft zijn whisky met een dodelijk gif vergiftigd.

Chuck Berry (1926-2017)

Chuck is een van de pioniers van rock-‘n-roll, hij was zowel gitarist, zanger en songwriter en een grote inspiratie voor Elvis “The King” Presley.

Hij revolutioneerde de gitaarwereld toen hij twee verschillende gitaargenres samenvoegde, blues en country. En zo werd rock geboren, een mooi voorbeeld hiervan is “Johnny B. Goode.”

And thus rock was born – all you need to do to is listen to his famous song “Johnny B. Goode.”

Hij is de pioneer in muziek zoals wij het vandaag kennen. Hij verdient daarom absoluut een plek op de lijst van 10 beste gitaristen.

Carlos Santana (1947- )

Een van de voorlopers van de muziekwereld, Mexicaanse Carlos Santana inspireerde verschillende artiesten over heel de wereld.

Hij heeft bijnamen als “De poop van rock” met Latijns-Amerikaanse vibes, hij is een geniale gitarist die de magische formule ontdekte door vakkundig rock, blues en samba samen te voegen.

Hij is een artiest die zijn kunst gemeesterd heeft terwijl hij ook nog inspireerde met andere genres. Inplaats van het steeds herhalen van dezelfde nummers is zijn voorkeur altijd uitgegaan naar het samenwerken met andere artiesten om zijn muziek beter te maken.

Hij heeft zijn succes ook te danken aan het bericht wat hij met zijn muziek probeert over te dragen, vrede, compassie, begrip, en vreugd.

Luister naar “Europa” of “Smooth” en je zult zijn typerende muziek herkennen.

Muddy Waters (1913-1983)

Zijn aanwezigheid in de top 10 van beste gitaristen komt misschien als een verassing maar hij die de bijnaam “Lord of the Blues” heeft is een ongeëvenaarde gitarist die bottleneck techniek populair gemaakt heeft.

Hij schreef grote hits als “Hoochie Coochie Man” en “Rolling Stone” die vandaag der dag als klassiekers bekend zijn.

Hij wordt vaak samen met namen als Willie Dixon, Johnny Lee Hooker en BB King de beste blues gitarist genoemd.

BB King (1925-2015)

BB (Blues Boys) King is de meester van New Orleans blues, en een ware legende in de geschiedenis van de gitaar.

Hij stond minder bekend om zijn techniek maar meer om verschillende hits die hij schreef. “Sweet Little Angel” en “Sweet sixteen” zijn daar een mooi voorbeeld van.

BB (for Blues Boys) King is the master of New Orleans blues. He’s a true legend of guitar history!

Dankzij de onnavolgbare touch waarmee hij de gitaar bespeelt inspireerde hij gitaristen als Clapton en Hendrix.

Keith Richards (1943- )

Hij is samen met Mick Jagger een van de leden van de wereld beroemde Rolling Stones en tot de dag van vandaag een van s’werelds meest getalenteerde gitaristen.

Hij heeft de bijnaam “The Human Riff,” hij wordt dus minder gewaardeerd voor zijn virtuositeit dan voor de simpelheid waarmee hij het instrument kan bespelen. Voor hem gaat zijn voorkeur meer uit naar twee killer noten dan virtuositeit voor niets.

Zijn obsessie met geluid en zijn persoonlijke manier van het instrument bespelen maken hem een van de beste ritmische gitaristen aller tijden.

Ook heeft de wereld rock klassiekers als “Jumpin Jack Flash,” “Satisfaction” en “Paint it black” aan hem te danken.

Eddie Van Halen (1955- )

Voor veel muzikanten is er een tijdperk van voor en na van Halen. Deze Nederlandse gitarist heeft een enorme impact op de gitaarwereld achtergelaten.

Als je de elektrische gitaar wilt leren bespelen is Eddie van Halen misschien wel het beste rolmodel wat je gaat kunnen vinden.

Iedere gitaar fan die Eddie voor het eerst hoor bespelen zal enorm onder de indruk zijn van de vaardigheid waarmee hij het instrument gemeesterd heeft.

Speel je zelf gitaar of wil je beginnen met gitaar leren spelen? In dit handige artikel lees je alles dat je echt moet weten voordat je weer de gitaar oppakt!

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de grootste elektrische gitaristen allemaal nog niet heel oud, de meeste leven zelfs nog. Echter is de gitaar zelf al wel heel lang onder ons, de eerste gitaren zijn zelfs traceerbaar tot 2500 jaar voor Christus. Wil je meer weten over de geschiedenis van de gitaar? In dit artikel lees je alles over de geschiedenis van de gitaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s