Beste pianisten

De beste pianisten

De piano is voor het eerst aan de wereld geïntroduceerd rond 1700 en heeft sinds dien vele grote pianisten gekend. Namen als Mozart en Chopin ken je misschien al, maar er zijn nog veel meer meesters van de piano die wat minder befaamd zijn.

In dit artikel heb ik een 10 van de beste pianisten die ooit geleefd hebben op een rijtje gezet. Met van ieder een video om zelf een indruk te krijgen van hun talent en ervan te genieten.

Wil je weten over de geschiedenis van de piano? Lees dan hier verder!

Vladimir Ashkenazy (1937-)

Vladimir Ashkenazy is een van de zwaargewichten van de klassieke muziek wereld. Hij komt oorspronkelijk uit Rusland maar heeft vandaag der dag burgerschap in zowel IJsland en Zwitserland. Hij treed nog op over heel de wereld.

In 1962 was hij een van de winnaars bij het internationale Tchaikovsky kampioenschap. Wat vervolgens deuren over heel de wereld voor hem opende.

Vladimir heeft een groot repertoire van opnames met ondermeer alle stukken geschreven door Rachmaninov en Chopin. Daarnaast heeft hij met de grootste namen van de twintigste eeuw gewerkt.

Sergei Rachmaninov (1873-1943)

Nog een grootse Russische muzikant is Sergei Rachmaninov. Sergei’s vader was gepensioneerd militair en zijn moeder de dochter van een generaal. Zijn lot was altijd carrière te maken bij het leger tot dat zijn vader het fortuin van de family verloor de riskante investeringen en uit Sergei’s leven verdween.

Sergei is bekend geworden door het gemak waarmee hij een dertiende noot kon raken op de piano (vijf noten meer dan een octaaf). Arthur Rubinstein zou het volgende over Rachmaninov gezegd hebben: “Hij heeft de gouden, levende toon. De toon die uit het hart komt”.

 Arthur Rubinstein (1887-1982)

Arthur Rubinstein is een Pools-Amerikaanse pianist en door de New York Times uitgeroepen tot beste pianist van de twintigste eeuw. Hij kreeg les van pianist Karl Heinrich Barth, die leerling is geweest van Liszt.

Toen Arthur twee jaar oud was kwam men tot de conclusie dat hij de perfecte toonhoogte had. Hij maakte daarna zijn debut bij het Berlin Philmarmonic op dertienjarige leeftijd.

Franz Liszt (1811-1886)

Wanneer je het hebt over beste pianisten moet je het ook over hem hebben. Hij was misschien wel Chopin’s grootste concurrent wanneer het aankomt op de discussie van beste pianist van de 19de eeuw.

Franz Liszt is een Hongaarse componist, leraar en pianist. Onder zijn bekendste werken zijn de verschrikkelijk moeilijke stukken Années de pèlerinage, the Piano Sonata in B minor en zijn Mephisto Waltz. Als performer was zijn bekendheid legendarisch, de Micheal Jackson van zijn tijd. Er is zelfs een Frans woord dat hij inspireerde: Lisztomania.

Clara Schumann (1819-1896)

Clara Schumann is een Duitse pianiste. Ze was een van de weinige vrouwelijke pianisten die zo bekend waren als zij in de negentiende eew, ze was een werkelijke supersterk in haar tijd.

Zo zei een criticus van haar tijd: “Het voorkomen van deze artiest kan opzienbarend zijn… In haar creative handen, de meest gewone handeling, de meest routinematige handeling eist significante betekenis, een kleur, die alleen de beste artiesten kunnen geven”.

Lang Lang (1982-)

Lang Lang (China) wordt gelooft voor het veranderen van de klassieke muziekwereld met zijn onnavolgbare gloed.

Hij inspireerde duizenden Chinese kinderen om te beginnen met piano spelen. Een trend die daar nu ook wel bekend staat als ‘het Lang-Lang effect’.

Misschien is zijn stijl net je smaak, zijn impact valt niet te ontkennen.

Frédéric Chopin (1810-1849)

Mijn favoriete pianist, Hij is de meest beroemde Poolse componisten en was daarnaast ook een van de grote piano virtuozen was zijn tijd.

Het overgrote deel van zijn werk was om zelfstandig op de piano te spelen. Hoewel er geen opnames zijn van hem die speelt (de eerste opnames zijn uit 1860), een tijd tijdgenoot zei: “Je zou kunnen zeggen dat Chopin de oprichter van een school voor compositie en piano. In alle eerlijkheid, niks evenaart de zachtheid en beminnelijkheid waarmee Chopin op de piano inluid; bovendien kan niets vergeleken worden met zijn werk dat vol is van originaliteit, herkenbaarheid en gratie”.

Claudio Arrau (1903-1991)

Over deze grote Chileense pianist wordt gezegd dat hij muzieknoten voor woorden kon lezen.

Het duurde niet lang voordat Claudio virtuosic stukken als Transcendental Etudes door Liszt kon spelen. Maar hij is misschien wel het bekendst geworden door zijn interpretaties van Beethoven. De legendarische dirigent Colin zei over Claudio: “Zijn geluid is geweldig, en volledig uniek aan hem… Zijn toewijding aan Liszt is buitengewoon. Hij veredelt de muziek op een manier dat geen ander zou kunnen.”

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Wanneer je het hebt over de beste pianisten moet je het ook over Johann Sebastian Bach hebben.

Hij was een Duitse componist van ondermeer de piano. Uit de geschiedenis van de piano wordt gehaald dat de piano zelfs pas populariteit onder het volk kreeg toen hij op verzoek van de koning van Pruisen een stuk improviseerde.

Veel pianisten aanschouwen hem als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit piano geschiedenis van de klassieke muziek vanwege de inventiviteit waarmee hij melodie, harmonie en ritme, maar ook diverse muziekstijlen uit zijn tijd en dansvormen combineerde.

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Ludwig van Beethoven was een Duitse pianist en dirigent. Een van Ludwigs tijdgenoten, Carl Ludwig Junker, zei ooit over hem: “Hoe Beethoven speelt verschilt zo groots van de algemeen methode, dat het bijna lijkt of hij zijn eigen methode heeft gevonden.”

We hebben dan misschien geen opgenomen muziek van Beethoven’s optredens, we hebben veel van zijn inventieve muziek nog steeds onder ons. En tot vandaag der dag heeft zo’n beetje iedereen wel van zijn muziek gehoord en heeft hij tot de dag van vandaag invloed op de klassieke muziekwereld.

De piano is een verschrikkelijk mooi instrument met een rijke geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat de voorganger van de piano het orgel is? Wil je meer weten over de geschiedenis van de piano? Lees dan hier verder!

Voor mensen die willen beginnen met piano leren spelen hebben wij ook een mooi artikel geschreven. In dit artikel lees je alles dat je echt moet weten voordat je begint met oefenen. Dit artikel vind je hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s