De geschiedenis van de piano

Geschiedenis van de piano

De piano is een mooi instrument dat net zoals veel andere instrumenten al enige tijd onder ons. Logisch dus dat het instrument onderhevig is geweest aan de invloed van verschillende culturen (en deze ook beïnvloed heeft).

Als je net begint met piano leren spelen of al enige tijd bezig bent is het natuurlijk super interessant om ook een idee te hebben van de afkomst van het instrument. Kennis over de geschiedenis van het instrument kan mooie inzichten bieden! In dit artikel ga ik je alles vertellen over de geschiedenis van de piano!

De voorouders van de piano

Als je het hebt over de geschiedenis van een instrument moet je het, eigelijk altijd, ook hebben over de voorouders van het instrument.

De eerste historische benoeming over een instrumenten komt uit de bijbel. Het luidt “En de naam zijns broeders was Jubal; deze was de vader van allen, die harpen en orgelen handelen“. De eerste voorouder van de piano is dus het “moderne” orgel. Maar, het instrument dat daar dan weer voor is gekomen was het waterorgel.

Het eerste waterorgel is ergens rond 220 voor Christus uitgevonden in Griekenland. Het instrument werd voornamelijk gebruikt tijdens festiviteiten in het Romeinse reik en, je zal het niet raden, Griekenland. Deze video kan je een idee geven van hoe het instrument klinkt!

De eerste keyboards werden gespeeld met handen, polsen, vuisten of voeten. Tot aan de dertiende eeuw waren de toetsen diatonisch (als in GABCDEF).

De bouwstenen van de piano

Echter is de piano is voornamelijk ontstaan uit eerdere technologische innovaties. In de veertien -en vijftiende-eeuw werden verschillende toetsinstrumenten geïnnoveerd. Sommige daarvan kwamen met clavier. Voorbeelden hiervan zijn de Chekker, Dulce Melos en Klavechord. Andere instrumenten die vermoedelijk hebben geleid tot de innovatie van de piano zijn zogeheten pluk-instrumeten als de virginaal en de spinet.

Een klavechord
Een Duits Klavechord uit 1755

De uitvinder van de piano

De piano is dus voortgekomen uit een groep soortgelijke instrumenten. Maar wie heeft de piano eigelijk uitgevonden?

Uitvinder van de piano Bartolomeo Cristofori
Uitvinder van de piano Bartolomeo Cristofori

De geschiedenis van de piano zoals wij hem kennen begint bij de Italiaan Bartolomeo Cristofori (1655-1731). Bartolomeo was van oorsprong een zeer getalenteerde klavecimbel maker die door de Prins van Toscane in dienst genomen was om de instrumenten te ‘beschermen’. Maar rond 1700 is hij tot de uitvinding van de piano gekomen.

Onder historici is nog geen consensus over wanneer de piano precies is uitgevonden. Zeker zijn ze wel dat het ergens tussen 1698 en 1700 geweest.

Het originele toetsenbord van de piano was qua kleuren precies het tegenovergestelde van de kleuren van vandaag der dag. In 1720 besloot Sebastian Leblanc de toetsen om te gooien en dit is tot de dag van vandaag zo gebleven.

Het begin van de populariteit van de piano

Tot aan 1711 was de piano in relatief onbekend. Dit veranderde echter op het moment dat de Italiaanse schrijver Scipione Maffei over het instrument schreef.

In het artikel schreef hij met veel enthousiasme over het instrument. Hij voegde er een diagram aan toe met de mechanismes achter het instrument. Het resultaat van dit artikel was dat hij ook andere enthousiasmeerde over de piano en zo meer vraag creëerde.

Een mooi voorbeeld hiervan is Gottfried Silbermann. Gottfriend was een zeer gerenomeerd orgel maker, het enthousiasme van het artikel van Scipione heeft hem ertoe gezet zich exclusief te maken als piano bouwer.

Gottfried Silbermann Piano
Een Silbermann piano uit 1746

Johann Sebastian Bach

Wanneer je het hebt over piano geschiedenis, moet je het vanzelfsprekend ook hebben over Johann Sebastian Bach. Bach stond met name bekend om zijn composities en vaardigheden als orgelist. Toen Silbermann voor het eerst in 1736 een van zijn, destijds, moderne piano’s liet zien vond hij het maar niets. Bach zou zelfs gezegd hebben dat hij het instrument zo slecht kon waarderen, dat hij het met een bijl had willen vernielen.

Echter, later in 1747 kwam de grootse muzikant in contact met een nieuwe versie van het instrument, deze kreeg wel zijn goedkeuring. Het moment waarop hij gepresenteerd werd met de nieuwere piano was hij op bezoek bij de koning van Pruisen, Frederik de tweede.

Op dat moment deed de Koning de suggestie een stuk te spelen, waar Bach mee akkoord ging. Hij speelde een indrukwekkend geïmproviseerd stuk van drie delen. Dit is uiteindelijk een van de katalysatoren achter de populariteit van het instrument geweest.

Door het stuk van Bach kregen andere componisten hoogte van de piano. Door heel Europa en onder de kolonisten werd het hebben van een piano in huis hierdoor een symbool van status.

De laatste ontwikkelingen van de piano

De tweede helft tot het einde van de achttiende-eeuw word gekarakteriseerd door de snelle ontwikkeling van de piano. In deze tijd werd het instrument gemaakt door meerdere fabrikanten die de focus legde op het versterken van het geluid. Ook ging het instrument per land verschillen. De Britten hadden een piano met een hoger volume maar de Oosterijkers gaven de voorkeur aan een piano met een zachtere timbre.

Uit die ontwikkeling van voorkeuren voor verschillende soorten geluid zijn verschillende type piano’s ontstaan. Denk hierbij aan een elektrische piano en de ‘grand’ piano.

Wil je meer weten over de verschillende type piano’s? Lees dan hier verder!

In de geschiedenis van de piano komen veel grote pianisten kijken. Wil je meer over deze kunstenaars weten en wil je een indruk van ze krijgen? In dit artikel hebben wij 10 van de beste pianisten die ooit geleefd hebben op een rijtje gezet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s