Verschillende gitaar maten

Gitaar maten

Gitaren komen in verschillende soorten en maten. Dit moet ook wel omdat het zo’n divers instrument is wat thuis is in verschillende genres.

Misschien ben je aan het overwegen te beginnen met gitaar leren spelen en weet je niet welke gitaar maten geschikt zijn voor jou. Of ben je online een gitaar aan het kopen en weet je niet welke gitaar geschikt is omdat je hem niet zelf kunt passen.

Geen zorgen, in dit artikel zul ik je hier alles over vertellen!

[inhoudsopgave]

Verschillende gitaar maten
Overzicht van gitaar maten

De kleinste gitaar: Ukulele (1/4)

De meeste lezers zullen hem wel kennen. De ukulele, befaamd geworden door Israel Kamakawiwoʻole met onderander het liedje over the rianbow. De ukulele is een viersnarige gitaar en een van de kleinste gitaar maten die je zult vinden.

Ukeleles zijn ideaal voor mensen die normale gitaren iets te groot vinden. Bijvoorbeeld, kinderen, oudere met kleine vingers of gewoon mensen die man het unieke geluid van de ukelele houden.

Het geluid dat een ukelele produceert is erg ‘trebly’ met bijna geen lage tonen. Een ukulele stem je anders dan een normale gitaar. Dit is niet ideaal voor beginnende gitaristen die later ook graag een ander soort gitaar zouden willen leren bespelen.

Een van de voordelen van het formaat van de ukelele is dat het instrument erg compact is, makkelijk met je mee te nemen dus.

De ukele
De ukele

De baby gitaar: de guitalele (1/4)

Een guitalele, ook wel kik genoemd, lijkt op eerste veel op de ukelele. Het verschil tussen de twee is dat de guitalele net iets groter is dan de ukelele en in plaats van vier snaren er zes heeft.

De guitalele combineert de compactheid van de ukelele met de diversiteit van een normale gitaar. Het is dus de perfecte keuze als je het beste van beide werelden zoekt.

Daarbij kun je dus de zelfde akkoordvormen gebruiken als je zou doen met een normale gitaar. Dit is een ongelofelijk plus punt voor beginners. En een reden waarom wij van InstrumentenInfo altijd een guitalele aan raden boven de ukelele.

De guitalele
De guitalele

Het halfje: de halve gitaar maat (1/2)

Zoals de naam al doet vermoeden, de halve gitaar is de halve maat (1/2) van een normale gitaar.

Van alle gitaar maten is dit het meest populaire formaat onder jonge kinderen, en ook het meest geschikte formaat voor jonge mensen die erop plannen later in hun leven door te gaan met gitaar spelen. Dit gitaarsoort is namelijk elektrisch en akoestisch beschikbaar.

Deze gitaar maat is geschikt voor kinderen tot ongeveer acht.

De halve gitaar maat
Het halfje (1/2)

De gitaar voor de tieners: de 3/4 gitaar maat

De 3/4 is de volgende stap naar boven in de lijst van gitaar maten, en goed geschikt voor kinderen tussen acht en twaalf jaar oud. Laat dit je echter niet leiden, deze gitaar maat is ook een mooie optie voor volwassenen die wat kleiner zijn.

Net zoals bij de 1/2 gitaar, het 3/4 formaat is zowel akoestisch als elektrisch te vinden.

[ctabox id=”417″ title=”Gitaar leren spelen” class=”boxed”]

Compacte gitaar voor volwassene: Parlor gitaar

Onder de “full size” gitaren is dit de kleinste maar gitaar. Dat maakt hem de perfecte stap naar boven wanneer je toe bent aan iets groters. Of als je Dreadnought en Jumbo gitaren (waar je later meer over zult lezen) te klunzig vind vanwege de grote.

Wij hebben ervaren dat over het algemeen de parlor gitaar een van de ideale gitaar maten is voor vrouwen. Dit moet overigens als man echt geen reden zijn ervan weg te schromen!

De parlor gitaar
De parlor gitaar

Hoge klanken en medium frame: Western gitaar

En dan komen we nu aan bij de grotere jongens. Ik ga beginnen met misschien wel de meest bespeelde gitaar soort, de Western gitaar.

Western gitaren zijn qua grote een beetje te vergelijken met dreadnoughts, maar hebben iets meer vorm en zijn wat dunner. Wat ze iets makkelijker in gebruik maakt.

De Western gitaar staat bekend om zijn diepe geluid met veel bass, de bass die ook te danken is aan de belichaming van de gitaar.

Dit soort gitaar is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar groots geluid en niet per se groot zijn!

De Western gitaar
De western gitaar

De klassieke vorm: Dreadnoughts

Zoals de naam misschien al doet vermoeden zijn dreadnought gitaren groot met groot geluid. En de meest ‘klassieke’ gitaar maat in deze lijst.

Het grote lichaam van de gitaar zorgt dat het geluid in de klankenkast veel ruimte heeft om heen en weer te bewegen en diepte aan het geluid te geven. Als je geen moeite hebt met een gitaar die wat lomper van lichaam is, maar een diep geluid heeft, is dit misschien de gitaar voor jou.

Dreadnought gitaar
De dreadnought gitaar

De grootste: Jumbo gitaar

De jumbo gitaar is nog een gitaar met een groot geluid en het grootste soort akoestische gitaar.

Je kan er bij gitaren vanuit gaan dat hoe groter ze zijn hoe groter en warmer het geluid is. De grootste keerzijde hieraan is ook, dat hoe groter de gitaar is hoe meer je met je mee moet dragen, en moet vasthouden tijdens het spelen.

Grotere gitaren zijn over het algemeen meer weggelegd voor grotere mensen, maar dit is geen vuistregel. Zoals bij alle instrumenten moet je het eerst uitproberen!

Jumbo gitaar
De jumbo gitaar

Welke gitaarmaat moet jij kiezen?

Hoewel er misschien veel gitaar maten zijn, niemand kan je vertellen welke gitaar maat jij moet kiezen. Het komt uiteindelijk allemaal neer op persoonlijke voorkeur.

Ik heb wel een paar puntjes voor je op een rij gezet waar je op kunt letten bij het aankopen van je gitaar.

  • Wanneer je een gitaar voor een kind koopt: Volg de maten die geadviseerd worden voor het kind.
  • Als je net begint met gitaar leren spelen: Begin met een klassieke gitaar. Deze zijn relatief goedkoper en makkelijker te leren.
  • Als je op zoek bent naar een goeie all-round gitaar: Koop een traditionele akoestische gitaar.
  • Overweeg je live te spelen: Een elektrische-akoestische gitaar.
  • Als je graag Rock’n’Roll wilt leren spelen: Een elektrische gitaar!

Bij het aankopen van de juiste gitaar maat is het niet alleen belangrijk dat het een geschikt formaat is, gitaarsnaren zijn namelijk ook erg belangrijk. In dit artikel vertel ik je alles over de verschillende gitaarsnaren.

Benieuwd naar de geschiedenis van de gitaar? Hier lees je er alles over!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s