Geschiedenis van de viool

Geschiedenis van de viool

Misschien heb je al eerder gelezen dat een van de voordelen van viool leren spelen is dat het instrument ontzettend veel interessante cultuur met zich mee draagt.

Het is namelijk zo dat de meeste instrumenten van vandaag der dag al een behoorlijke tijd onder ons zijn, en dus ook enige invloed gehad hebben op de ontwikkeling van onze culturen en hier een kritische rol in gehad.

In dit artikel zal ik je alles vertellen over de geschiedenis van de viool. Van eerste viool tot de viool die we vandaag der dag kennen.

[inhoudsopgave]

Oorsprong van de viool

Zoals bij veel instrumenten, als bijvoorbeeld gitaar, is het zo dat het instrument overtijd steeds iets beter is gemaakt. Bij de viool is dit niet het geval. Het instrument is in 1550 bijna identiek aan de versie van vandaag opgedoken.

Echter, heeft de viool wel degelijk voorouders. Hieronder ga ik je vertellen over de voorouders van de viool en de makers van de eerste viool.

Voorouders van de viool

Instrumenten als de viool die een boog hebben om muziek te produceren noemen we strijkinstrumenten. De arabische rabab en rebec zijn tijdens de middeleeuwen naar Europa gebracht. De arabische instrumenten waren reuze populair in Spanje en Frankrijk tijdens de vijftiende-eeuw. Het wordt vermoed dat de rabab en rebec voorouders zijn van de viool.

Toen het einde van de middeleeuwen in zicht was dook er een ander strijkinstrument op, de fiddle. In zekere lijnen is de fiddle de viool gebleven zoals we hem vandaag der dag ook kennen.

Fiddle is een andere benaming voor viool. Sommige mensen zullen de viool in de volksmond nog steeds fiddle noemen.

Viool geschiedenis
De fiddle

De makers van de eerste viool

Vergeleken met zijn voorouders is de viool een instrument op zich in termen van compleetheid. Daarbij, zoals bij veel andere instrumenten is de viool nooit overtijd steeds aangepast. Zoals dat bij voor andere instrumenten wel is gedaan. Het instrument dook spontaan op in kunst van rond 1550. Echter zijn er geen violen van deze periode gevonden. De oudst bewaarde violen komen namelijk van 1565.

De geschiedenis van de viool begint bij de twee eerste viool makers die beide uit noord Italië komen: Andre Amati uit Cremona en Gasparo de Bertolotti uit Salon. De violen die door deze Italianen zijn gemaakt bestaan de dag nog wel en zijn gemaakt rond 1565.

De viool vandaag

Viool maker
luthier Antonio Stradivari

De viool is vandaag der dag een van de meest populairste instrumenten ter wereld. Over het algemeen zijn de vintage violen onder begaafder violisten populairder dan massa geproduceerde violen, omdat deze bekend zouden staan om de hoogwaardige vakmanschap waarmee het gemaakt is. Een van de meest populaire vintage violen zijn die van luthier Antonio Stradivari, zijn violen verkopen v0or miljoenen euro’s.

De violen van vandaag komen ook in elektronische varianten, deze maken gebruik van versterkers om versterkt geluid te maken. Violen die volledig elektronisch zijn kunnen ook het geluid doormiddel van een versterker volledig vervormen, wat de mogelijkheden met het instrument ook diverser maakt.

Op den duur heeft de viool zich ontwikkeld tot veelzijdig instrument, violisten die van hun hobby hun werk willen maken hebben meerdere genres en opties om te ontdekken. Niet voor niets dus dat de viool zo’n populair instrument is om te leren spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s