Soorten gitaren

De gitaar is een instrument dat echt al ontzettend lang onder de mensen is. Het instrument valt zeker wel te traceren tot 3500 jaar voor Christus. Vormen of verwanten van de gitaar zijn bijna in alle culturen terug te vinden. De geschiedenis van de gitaar is echt ontzettend rijk.

Misschien ben je bezig met gitaar leren spelen en ben je op zoek naar de gitaar soort die bij het gitaar genre past dat jij wilt leren spelen.

In dit artikel ga ik het hebben over de soorten gitaren die vandaag der dag het meest populair zijn en bespeeld worden.

[inhoudsopgave]

Akoestische gitaar

Vormen van dit soort gitaren zijn voor het eerst gezien rond de renaissance periode in Spanje, en heeft zijn oorsprong te danken aan de luit. De akoestische gitaar valt onder te verdelen in twee categorieën.

De klassieke akoestische gitaar die typerend met nylon snaren komt en de Western akoestische gitaar die getypeerd word door zijn stalen snaren.

Klassieke akoestische gitaar

De klassieke gitaar is ook wel bekend als, je zult het niet raden, Spaanse gitaar. Deze gitaarsoort differentieert zich van de Western gitaar door de manier waarop de gitaar bespeeld wordt. De klassieke gitaar bespeel je zittend. Je vind deze gitaarstijl terug in veel genres.

Het wijde ontwerp van de nek van de akoestische gitaar geeft de gitaarrist meer ruimte en mogelijkheden om de snaren te bespelen. En is dus ook populair onder mensen die gitaar willen leren spelen.

De flamenco gitaar die vandaag der dag meer mensen associeren met de klassieke akoestische gitaar lijkt veel op de klassieke gitaar, maar dit gitaarsoort is kleiner en van een lichtere houtsoort gemaakt.

Een van de soorten gitaren is een klassieke gitaar
De klassieke gitaar

Western gitaar

De western gitaar deelt veel overeenkomsten met de klassieke gitaar, maar, over het algemeen is de western gitaar in grote over het algemeen aanzienlijk groter en heeft een minder brede nek als de klassieke gitaar.

De stalen snaren waarmee de western gitaar bespeelt wordt produceren een meer helderder en luider geluid, naar mening van veel gitaristen. De akoestische gitaar komt terug in gitaar stijlen als: country, bluegrass, pop en blues.

Western gitaar
De Western gitaar

Elektrische gitaar

De elektrische gitaar is het werkpaardje van blues, jazz en pop muziek. Dit is een van de vele soorten gitaren dat zijn roots in de Verenigde Staten heeft liggen. Typerend aan de elektrische gitaar is dat je een vesterker nodig hebt om de gitaren te bespelen.

De gitaren hebben vaak een soliede body. Er zijn ook elektrische gitaren met holle bodies beschikbaar, deze zijn bedoeld om de gitaar wat te laten lijken op de akoestische gitaar.

De twee meest populaire versies van de elektrische gitaar zijn de Fender Stratocaster en de Gibson Les Paul.

De gitaar snaren van een elektrische gitaar zijn vaak dunner dan die van een akoestische gitaar. Dit is zo omdat er dan minder kracht voor nodig is om er klank mee te krijgen.

 

Fender Stratocaster
De Fender Stratocaster

Versterker

De keuze voor welke versterker je moet kiezen ligt meestal aan persoonlijke voorkeur. De ene versterker heeft een sterker geluid en de ander is zuiverder qua geluid of warmer.

Voor je een versterker gaat kopen wil ik je adviseren goed in te lezen in de gitaristen die jou geïnspireerd hebben te beginnen met gitaar leren spelen. Vaak is dat wel te vinden en hebben de fabrikanten diverse versterkers in verschillende prijsmarges.

Elektrisch akoestische gitaar

De elektrische akoestische gitaar is eigelijk gewoon een western of klassieke-gitaar. Het enige verschil tussen de verschillende gitaar soorten is dat je bij dit gitaarsoort de mogelijkheid hebt hem te versterken. Wat ook mooi is aan dit soort gitaren is dat het de bouw heeft van een western gitaar, met als enig verschil het ingebouwde apparaat om hem te versterken. Verder komt er hetzelfde geluid uit als bij de Western gitaar.

Je hebt dus net zoals bij een elektrische gitaar een versterker nodig om deze versterkt te spelen. Maar het mooie is dus wel dat je deze hybride ook prima zonder kunt spelen.

Wist je dat: als je een klassieke of westergitaar hebt dat je deze ook gewoon kunt versterken. Je kunt bijvoorbeeld een element installeren op de klankenkast of aan de rand van het klankgat monteren. Nog een andere mogelijkheid: een microfoon richten op het klankgat. Maar zoals je zelf waarschijnlijk ook al had ingevuld, dit zijn wat minder praktische opties.

Elektrische akkoestische gitaar
De elektrische akkoestische gitaar

Basgitaar

Last maar zeker niet least op onze lijst van populaire soorten gitaren, de basgitaar. Dit mooie gitaar soort heeft zijn bestaansrecht te danken aan het jazz genre wat ontstaan is in New York, Verenigde Staten.

De bass gitaar heeft qua ontwerp een wat langere nek, met dikke gitaar snaren. Omdat de bass gitaar vier snaren heeft zorgt dit voor een dieper en lager geluid dan bij andere soorten gitaren. De bass gitaar speelt vaak een ondersteunende rol wanneer het gaar over muziek maken.

Overgins is de basgitaar met vier snaren het meet voorkomend. Maar er zijn ook varianten te vinden met vijf of zes snaren. Dit geeft het instrument een wat wilder en melodisch geluid.

De basgitaar
De Basgitaar

Welk gitaar soort kies ik?

Niemand zal je ooit kunnen vertellen wel gitaar soort je zou moeten kiezen. Wanneer je begint met gitaar leren spelen.

Zoals je hebt kunnen lezen is de klassieke gitaar het meest makkelijk om mee te beginnen. Maar uiteindelijk komt het er allemaal op neer dat je muziek gaat maken waar je zelf ook van gaat genieten.

Kies het soort gitaar dat jou het meest gelukkig gaat maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s