Gitaarstijlen

Gitaarstijlen

De gitaar is een prachtig divers instrument, hij komt in verschillende vormen en maten. Verschillende gitaarstijlen zijn daar een mooie bijkomstigheid van. De geschiedenis van de gitaar is wel tot 3500 voor Christus terug te volgen en is letterlijk de hele wereld rond gegaan.

In dit artikel ga ik je alles vertellen over de verschillende gitaar genres die zijn ontstaan uit deze rijke geschiedenis.

[inhoudsopgave]

De blues

Misschien wel een van de meest bekende gitaarstijlen, de blues. Dit genre is ontstaan in het zuiden van de Verenigde Staten, en was in het begin van de twintigste eeuw, vooral populair onder Afro Amerikanen.

De blues wordt getypeerd aan zijn melancholische sound, scherpe en langzame muziek, dat over het algemeen wat emotioneler is. het maakt gebruik van een call-and-response format. Wat het voor beginnende gitaristen makkelijk te leren maakt wegens de simpele akkoord progressie.

Bij de blues ligt de focus voornamelijk op de gitarist en de zanger, en wordt gespeeld op elektrische gitaar.

De Blues is een van de oudste gitaarstijlen

Rhythm

Voor beginnende gitaristen die aspireren in een band te spelen is dit het juiste gitaar genre.

Sommige bands hebben twee gitaristen waarvan de rol is onderverdeel in ‘lead’ en ‘rhythm’. Hoewel het wel gebruikelijker is dat beide gitaristen de rollen delen.

Een goede rhythm gitarist zijn houdt in dat je goede kennis hebt van de akkoorden en ritmes. Zodat de vocalist een goede sounds krijgt om over heen te zingen.

Rhythm kan gespeeld worden op ieder gitaar soort.

Country

Country muziek heeft zijn bestaan de danken aan het landelijke zuiden van de Verenigde Staten waar het vandaan komt. Het muziek genre is ook wel te verstaan als Amerikaanse volksmuziek.

Leuk feitje, sinds 1944 geeft het tijdschrift Billboard iedere maand een top 100 countrynummers uit.

Country wordt over het algemeen bespeeld op een Western gitaar.

Bluegrass

Een misschien wat minder bekend muziek genre is Europa is Bluegrass. Bluegrass en een sub genre van zuidelijkere country muziek.

Bluegrass is met name populair in de Verenigde Staten. Waar het echt bekend geworden is in 1930 door de populariteit van Bill Monroe.

Net zoals country wordt Bluegrass het meest bespeeld op de Western gitaar.

Rock

Rock is ergens in de 1950’s begonnen in de Verenigde Staten. Maar het gitaar genre is pas echt heel bekend geworden op het moment dat bands als Nirvana, Pink Floyd, The Beatles en Rolling Stones in beeld kwamen.

Rock heeft veel van van het geluid te danken aan gitaarstijlen als, de Blues, Ritme en Country muziek. Dit maakt rock als een van de moeilijkste gitaarstijlen om concreet te definiëren. Denk hierbij aan contrasten als Nirvana en Cold Play die beide gecategoriseerd worden als Rock, terwijl de sound toch zoveel anders klinkt.

Wat Rock in ieder geval voornamelijk eigen maakt is de typerend 4/4 beat. Rock wordt gespeeld op een elektrische gitaar.

Rock gitaarrist

Klassiek

Begonnen rondt 900 in Spanje en dus een van de oudste gitaarstijlen die vandaag der dag nog actief gespeeld wordt, klassiek.

De klassieke gitaar is de karakteriseren aan de nylon snaren en iconische houten muziekdoos, en is over het algemeen wat zachter qua geluid dan zijn western broer.

Geen verassing dat het gitaar genre klassiek gespeeld wordt met een klassieke gitaar.

Caribisch

Zoals deze naam zou doen vermoeden liggen de roots van deze gitaar stijl in Afrika. Dit genre is langzaam geëvolueerd in andere tal sub genres als salsa, reggae en calypso.

Dit genre staat er echt bekend om zijn tropische sound, en geeft mij in ieder geval, altijd een heerlijk vakantie gevoel.

Deze gitaar stijl kan zowel gespeeld worden op de elektrische, en akoestische gitaar.

Flamenco

De roots van Flamenco zijn Spaans en is een van de meer ‘agressieve’ gitaarstijlen. De stijl wordt getypeerd door een snel ritmisch patroon wat de dancer moet begeleiden en dragen in dans.

Flamenco kan upbeat en downbeat zijn, maar het is altijd snel en dynamisch.

Flamenco wordt gespeeld op de Spaanse gitaar, die wat dunner en lichter is dan de akoestische gitaar.

Funk

Funk wordt door vele gezien als een gitaar stijl dat geboren is uit R&B in de 1960’s. Maar dat zou het gitaar genre niet tekort doen. De stijl was in rond de tijd dat het opkwam echt een manier van leven, zoals je ziet hieronder.

Het gitaar genre is echt bekend geworden door het programma soul train. Dat opnieuw een momentje van roem kreeg toen Daft Punk en Pharell de beelden hiervan gebruikten in deze muziek video, van Lose yourself to dance.

Ook dit is een van de gitaarstijlen dat gespeeld wordt op een elektrische gitaar.

Een Funk discobal

Pop

Iedereen houdt wel een beetje van pop, en we luisteren er allemaal wel eens naar. Het is daarom ook niet voor niets een van de meest populaire gitaar stijlen ter wereld (en lucratiefste).

De gitaar stijl heeft zijn roots in de Verenigde Staten. Alhoewel het sinds de 1980’s al opkomend was, is het genre pas echt de lucht in gegaan toen namen als Micheal Jackson en Elton John hun onvergetelijke vingerafdruk achter lieten op dit genre.

Het pop genre wordt gespeeld op de elektrische gitaar.

Net zoals er verschillende gitaar stijlen zijn, zijn er ook verschillende gitaar soorten. In dit artikel vertel ik je meer over de drie meest populaire soorten gitaren.

Wil je graag gitaar leren spelen maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel vertel ik je daar alles over!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s