Gitaarsnaren

Alles over gitaarsnaren

Gitaarsnaren kiezenNiet alleen de klankenkast is verantwoordelijk voor het geluid van de gitaar. Ook de snaren zijn van grote invloed op het geluid. Deze meeste gitaarsnaren zijn gemaakt van nylon of staal. Dit was vroeger anders, toen werden gitaarsnaren van schapen darmen gemaakt!

Nylon en stalen gitaarsnaren zijn verschillend in spanning, nylon wordt over het algemeen gebruikt op de klassiekere gitaren en stalen snaren zijn voornamelijk te vinden op elektrische- en western-gitaren.

In dit artikel ga ik verder kort vertellen over de punten waarmee je als gitaarrist of beginnende gitaarrist rekening moet houden wanneer je gitaarsnaren gaat kopen, wat is wel, en wat is niet belangrijk?

[inhoudsopgave]

Soorten gitaarsnaren

Er zijn vijf soorten snaren: staal en nikkel, die over het algemeen gebruikt worden op elektrische gitaren. En kopere, bronze en nylon gitaarsnaren.

Hieronder even kort over alle soorten gitaarsnaren.

Staal en nikkel

Het overgrote deel van gitaarsnaren zijn gemaakt van staal draad met de drie dikkere snaren die verfijnd worden met nikkel. Pure snaren zijn overigens door verloop van jaren wel populairder geworden.

Over het algemeen is de geluidskwaliteit van nikkel snaren beter, omdat de nikkel gitaarsnaren een rijkere toon hebben. Het rijkere geluid van nikkel komt voornamelijk tot zijn recht wanneer je meer klassiekere gitaargenres speelt, met name bij de blues.

Om het samen te vatten, puur stale snaren zijn super bij genres waar een agressieve leidende toon nodig is. Hieronder vallen dus genres als, metal, rock en countrymuziek. Nikkel snaren zijn het best geschikt voor genres waar een meer warm en mellow geluid voor nodig is.

Kopere en bronze gitaarsnaren

Het verschil van deze twee snaar varianten is moeilijk te voelen, met het verschil is geluid is overduidelijk te horen.

Kopere snaren zijn vaak gemaakt van 80% koper en 20% zinc. Dit geeft de snaren een helder en snijdend geluid. Maar, dit kan ook averechts werken bij kleinere gitaren. Het kan het instrument ook kleiner laten klinken en niet tot zijn recht laten komen. Daarom kun je kopere snaren het best alleen gebruiken bij gitaren die ten groten van OM, of groter zijn.

Bronze gitaarsnaren hebben een warmer en zachter geluid. Dit maakt ze perfect voor genres waar een warmer geluid voor nodig is. Dit soort snaren gaan goed met kleinere gitaren, hoewel veel gitaristen die meer rustige muziek maken ook graag met bronze snaren werken.

Dus kort samengevat, als je een meer helder geluid zoekt ga je voor de kopere gitaarsnaren. Als je een rijker en rustiger geluid zoekt zijn bronze snaren het geen waarnaar je op zoek bent.

Nylon gitaarsnaren

Nylon snaren worden over het algemeen gebruikt op nylon en klassieke gitaren. Dit soort gitaren zijn vaak iets meer verstijft dan akoestische gitaren, gebruik dus nooit metalen snaren op ze, want dit verkort de levensgeschiedenis aanzienlijk!

In de 1950’s en 60’s was dit overigens anders. Toen der tijd waren er behoorlijk wat muzikanten die nylon snaren op gitaren gebruikte die bedoelt waren voor stale snaren. Dit zorgde ervoor dat de gitaar een warme en rustgevende toon kreeg. Als je de keuze maakt dit zelf ook te doen moet je in gedachte houden dat je een stuk zachter geluid uit je gitaar zult krijgen.

Welk gitaarsoort?

Kwaliteit van de snaren

Je kunt in veel muziekwinkels al gitaarsnaren vinden voor rond de 5 euro. Echter, naarmate je meer en meer gitaar speelt zul je erachter komen dat dit soort snaren zowel in geluid en kwaliteit anders zijn dan de duurdere varianten, en hier een voorkeur in krijgen.

Naast dat je zult merken dat de levensduur van de duurdere gitaarsnaren niet alleen aanzienlijk langer is dan de goedkopere, het geluid is ook nog eens aanzienlijk beter (vind ik zelf).

Als beginnende gitaarrist wil ik je adviseren toch te beginnen met de goedkopere gitaarsnaren en naarmate je beter kunt spelen over te gaan op een duurdere set snaren. Je zult begrijpen wat ik bedoel wanneer je overgaat op de duurdere snaren. Deze hebben, meer dieping, toon, en heldere klank.

Dikte van de gitaarsnaar

Op de verkapping van de gitaarsnaren worden ze altijd aangeduid met een dikte, deze dikte worden onderverdeeld in drie varianten, light (010/012), medium (013) en zwaar (014).

De dikte van de snaar bepaald de toon van het geluid. De dunner de gitaarsnaar is de hoger de toon ervan zal zijn. Bij een akoestische gitaar word over het algemeen gebruik gemaakt van 010 en 012 snaren.

Levensduur van je snaren

Uiteindelijk bepaalt de frequentie van gebruik en kwaliteit de levensduur van je snaren. Hoe meer je speelt hoe eerder je snaren zullen slijten, logisch. Je weet dat je snaren aan het einde van hun leven zijn op het moment dat ze niet meer egaal aanvoelen.

Als beginnende gitarist wil ik je adviseren minimaal om het half jaar te vervangen. Stel je hebt je snaren bijvoorbeeld bijna een half jaar gebruikt en er springt er eentje, dan zou ik je adviseren direct alle snaren te vervangen.

Nieuwere snaren klinken echt altijd beter!

[ctabox id=”417″ title=”Gitaar leren spelen” class=”boxed”]

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s