Gitaar geschiedenis

Zoals je misschien eerder gelezen hebt zijn instrumenten de dragers van ontzettend veel cultuur en geschiedenis. En de gitaar is hier geen uitzondering van. De geschiedenis van de gitaar valt zelfs te traceren tot wel 4000 jaar voor Christus. In dit artikel heb ik een overzicht van de gitaar geschiedenis gemaakt.

[inhoudsopgave]

Oorsprong van de gitaar

Er zijn veel theorieën over de oorsprong van de gitaar in omloop. Sommige stellen dat de gitaar gekomen is uit de luit, of zelfs uit de oude Griekse kithara. De naam gitaar is trouwens ook van kithara afgeleid.

Gitaar geschiedenis
De quitarra

Uit een onderzoek is echter gekomen dat de luit’s oorsprong is gekomen uit een andere ontwikkeling maar wel dezelfde voorouders heeft als de gitaar, maar geen invloed heeft gehad op de evolutie van de gitaar.

In tegenstelling tot de directe voorouders van de gitaar, de gefolterde luit, die van grootse invloed is geweest op de ontwikkeling van de gitaar omdat hij naar Spanje is gebracht.

De Spanjaarden hebben de kithara getransformeerd in de viersnarige “quitarra”, die later de guitarra, ook wel gitaar, is geworden.

De voorouders van snaarinstrumenten

De gitaar geschiedenis begint volgens archeologen bij de zogeheten kom harp en tanbur. Sinds prehistorische tijden maken mensen al soortgelijke instrumenten van schildpadden en dingen die ze kunnen gebruiken als snaren.

In veel musea zijn dit soort “harpen” te vinden, oorspronkelijk van de Soemer, Babylonische rijk en Egypte.

Kom harp
De kom harp

Wat is een gitaar

Oudste gitaar
De gitaar van Har-Mose

Om gitaar een gitaar van andere verwanten als de tanbur te onderscheiden, moeten we een definitie hebben van wat een gitaar is. Dr. Kesha, een specialist op het gebied van gitaar geschiedenis definieert een gitaar als “een lange gefrette nek, plat houten geluidsdoos, ribben, en meestel met inhammen”.

De oudste afbeeldingen van een instrument met zulke kenmerken zijn te vinden in Turkije en worden geschat zo’n 3300 jaar oud te zijn.

De oudste gitaar

De oudst bewaarde gitaar is een kleine 3500 jaar oud, de ultieme vintage dus! De gitaar was eigendom van een Egyptische zanger die Har-Mose geheten zou hebben. Har-Mose was begraven in de buurt van zijn werkgever, Sen-Mut, die de architect was van koningin Hatshepsut, zij was 1504 voor Christus bekroond tot koningin.

Het instrument van Har-Mose had drie snaren. De geluidsdoos bestand uit prachtig gepolijst cederhout. De gitaar is te vinden in het archeologisch museum van Cairo.

Van vier-, naar vijf-, naar zes-snaren

Zoals je net hebt gelezen komen de voorouders van de gitaar naar Europa door Egypte. Deze oudere instrumenten hadden, over het algemeen, vier snaren. Veel soortgelijke instrumenten hadden drie tot vijf snaren, en kunnen gezien worden in manuscripten uit de middeleeuwen, en gegraveerd in steen in kerken en kathedralen. Van de romeinse tijd tot de middeleeuwen.

Aan het begin van de renaissance, was de viersnarige gitaar een van de meeste dominante instrumenten, tenminste in het overgrote deel van Europa. De eerst geschreven nummers voor de “quitarra” zijn te traceren tot de 16e eeuw in Spanje. De vijfsnarige “quitarra battente” verscheen rond die tijd ook voor het eerst in Italië.

De Italiaanse variant heeft uiteindelijk langzaam zijn viersnarige zusje compleet vervangen. Bij het introduceren van de vijfsnarige gitaar werd hij ook gestemd op A, D, G, B, E zoals gedaan bij een moderne gitaar.

Een zesde snaar werd aan de Italiaanse “quitarra battente” in de 17e eeuw, en gitaar makers over heel Europa volgde die trend. Wat uiteindelijk heeft geleid tot de gitaar zoals wij hem vandaag de dag kennen.

De elektrische gitaar

Aan het begin van de 20e eeuw werden stalen snaren steeds meer beschikbaar. Staal bood de potentie voor veel luidere gitaren.

De elektrische gitaar was geboren toen pickups waren toegevoegd aan Hawaiiaanse en jazz gitaren aan het einde van de 1920’s, maar met niet veel succes tot 1936, toen Gibson het ES150 model introduceerde. Met de toevoeging van amplificatie is het mogelijk geworden gitaar te spelen zonder geluidsbox.

Zoals je hebt kunnen lezen is de gitaar al eeuwen onder ons, en dit zal ook nog wel even zo blijven. Ik hoop je een goed beeld te hebben kunnen geven van de gitaar geschiedenis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s