Viool leren spelen

Viool leren spelen

Misschien loop je al een tijdje met het idee te beginnen met viool leren spelen. Of ben je op zoek naar handige tips om je op weg te helpen met verder komen met je huidige gitaar-skills. Hoe dan ook, in dit artikel heb ik een paar handige tips voor beginnende violisten op een rij gezet.

Vaak hoor ik van beginnende muzikanten dat ze goed op weg zijn maar op den duur niet snel genoeg progressie boeken. Hierdoor raken mensen gedemotiveerd en verliessen de interesse door te gaan met oefenen. Wat natuurlijk onwijs zonde is, want de viool kunnen bespelen zou toch super gaaf zijn!

Na het lezen van dit artikel hoop ik je overtuigd te hebben snel weer de viool op te pakken of eindelijk te beginnen met oefenen!

Voordelen van viool leren spelen

Het bespelen van een instrument is niet alleen leuk, het is ook nog een super goed voor je. Er komen ontzettend veel voordelen kijken bij het bespelen van de viool. Hieronder heb ik een aantal van deze voordelen voor je op een rij gezet.

  • Oefening voor de hersenen
  • Verbeterd de concentratie en geheugen
  • Vergroot zelfvertrouwen
  • Verbeterd de creativiteit
  • Instrumenten geven inzicht in culturen

Bij het spelen van een instrument komen nog veel meer voordelen kijken. Ben je benieuwd naar deze voordelen? Deze kun je hier verder lezen.

Een van de voordelen van viool leren spelen is dat instrumenten een soort tijdscapsule van culturen is. Wil je meer te weten komen over de interessante geschiedenis van de viool? Lees dan hier verder.

Hoe moeilijk is viool leren spelen

Misschien is een van de redenen dat je nog niet begonnen bent met viool leren spelen de angst dat het te moeilijk zou zijn. Over de moeilijkheid van viool leren spelen kan ik je het volgende vertellen..

Viool leren spelen is als een nieuwe taal leren

Muziek is dan misschien niet een taal, maar het leer proces is wel vergelijkbaar. De Suzuki school methode is gebaseerd op hetzelfde principe: leer muziek spelen zoals je een taal hebt geleerd. Je kan deze vergelijking ook een stapje verder nemen: Stel je probeert als volwassene Frans of een andere taal te leren waar je niet goed in bent. Als je twee jaar lang consequent oefent, zul je hoogstwaarschijnlijk beter Frans spreken dan een Frans kind van twee.

Makkelijk? Nee!

Strijkinstrumenten worden gezien als de moeilijkste instrumenten om te leren spelen. Dit komt omdat er relatief veel factoren zijn waar rekening mee gehouden moet worden bij het leren van zo’n instrument.

Strijkinstrumenten zijn heel complex en gevoelig dus het zal veel oefening van zich vragen voordat je een mooie melody kan spelen op je viool. Het belangrijkste bij viool leren spelen is dat je toegewijd bent en gelooft in jezelf. Je kunt jezelf alles leren als je maar blijft proberen!

Vioolspelende man

De leermethode

Er zijn een aantal overwegingen die je moet maken wanneer je gaat beginnen met viool leren spelen, je persoonlijkheid, budget en tijd.

Wanneer je begint met leren of van plan bent te beginnen met viool leren spelen is het goed om te overwegen of alleen vanuit huis oefenen voldoende voor je zou zijn. Sommige mensen hebben het nodig gemotiveerd te worden, en hierbij kan een docent heel erg van pas komen.

Wat betreft je budget, een leraar kan super handig zijn maar ook duur. Maandelijks kan je voor twee keer per week les zo’n 400 euro wegleggen. Ook dit is dus een factor waar zeker rekening gehouden moet worden. Twee keer per week les volgen is niet noodzakelijk, maar de frequentie waarin je lessen volgt zal wel grotendeels bepalend zijn voor het tempo waarin je viool zult leren spelen.

Wat betreft tijd. Viool leren spelen zul je niet doen na een vast aantal uur, voor sommige duur viool leren spelen langer dan een ander. Maar waar je wel vanuit kan gaan is dat het jou net zoals heel veel andere heel wat uren kan gaan kosten. Het is daarom belangrijk goed in overweging te nemen of je wel genoeg tijd hebt. Echter ben ik persoonlijk sterk van mening dat tijd nooit een reden moet zijn iets niet te doen. Waar een wil is is ook een weg!

Goed op weg met viool leren spelen?

Ben je al bezig met oefenen of ben je van plan te beginnen met viool leren spelen? Naast het hebben van een goede leraar of cursus, om je de nodige instructies te geven, is het ook bijna essentieel de juiste boeken te hebben over het instrument. Om het instrument zo efficient mogelijk te leren bespelen zul je namelijk ook de juiste literatuur moeten bestuderen.

Om je te helpen hebben wij een aantal van deze boeken voor beginners gerecenseerd. Uit de hand van Nederlandstalige vioolboeken kwam het volgende naar voren.

Speel viool!

Het boek wat in ons onderzoek het beste scoorde is Speel viool!. Dit boek is uitstekend geschikt voor beginnende vioollisten, lees hieronder waarom.

Speel Viool! is het eerste deel van een serie van drie. Het boek leert op een speelse methode de basis van het vioolspel in de vingers te krijgen en dus uitstekend geschikt voor beginnende vioollisten van jong en oud. Speel viool! bestaat uit 24 helder gestructureerde lessen met daarbij twee cd’s als hulpmiddel. Het boek is naar onze mening een goede ingang om de basis van viool leren spelen goed onder de knie te krijgen.

Het boek geeft heldere instructies, intonatie- en naspeel-oefeningen, ritme-oefeningen opdrachten en spelletjes. Om op deze manier de leerstof op een behapbare en

Viool leren spelen
Speel viool! De ultieme steun bij viool leren spelen

lichtvoetige manier aan de beginnende violist te verschaffen.

Verder gaat het boek ook in op de geschiedenis en oorsprong van de viool, om je ook een interessante kijk op de geschiedenis van het prachtige instrument te geven! Zeker de moeite waard als beginnende violist dus.

Geef nooit op!

Iets leren kost tijd, en bijna niet kost meer tijd dan het leren bespelen van een instrument. En dan met name het leren bespelen van een strijkinstrument.

Er zullen altijd tientallen redenen zijn iets niet te doen, maar zoals je hebt kunnen lezen zijn de voordelen van een instrument bespelen voor zowel kinderen als ouderen enorm en dus altijd de moeite waard. Iedere keer als je wilt stoppen moet je daarom nadenken over de vele voordelen van viool leren spelen, en hoe ontzettend zonde het zou zijn as je alle uren die je er al hebt ingestoken zal opgeven.

Nogmaals, waar een wil is, is een weg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s