Voordelen van een instrument bespelen

Voordelen van een instrument bespelen

Je hebt vast wel eens gelezen over de vele positieve effecten dat het bespelen van een instrument heeft op het brein. In dit artikel heb ik 10 van deze voordelen voor je op een rij gezet.

Met dit artikel hoop ik je te overtuigen van de ongelofelijke positieve effecten dat het spelen van een instrument heeft op je hersenen.

1. Oefening voor de hersenen

Bij het bespelen van een instrument komt nog eens wat kijken. Je maakt gebruik van fijne motorische vaardigheden in combinatie met precisie en creativiteit. Op het moment dat je dit doet maak je gebruik van beide hersenhelften. De rechterhelft voor creativiteit en de linkerhelft voor wiskundige precisie, die beide nodig zijn voor het bespelen van een instrument.

Wanneer je een instrument bespeelt leren de twee hersenhelften nauwkeuriger met elkaar samen te werken. Hierdoor zul je over het algemeen sneller leren en het geheugen verbeteren.

2. Een instrument bespelen verlicht stress

Onderzoekers die de voordelen van een instrument bespelen bestuderen zijn er achter gekomen dat het bespelen van een instrument een stress verlichtende werking heeft. Het luisteren van muziek op zich werkt ook stress verlichtend, maar door routine matig bezig te zijn met het leren spelen van een instrument gaat deze staat van ‘rust’ meer in je systeem zitten.

Psycholoog Michael Jolkovski heeft zich gespecialiseerd in muzikanten. Hij stelt dat muziek ook stress verlichtend werkt omdat het mensen met elkaar verbindt. Zo zegt hij: “Muziek helpt ons onze gedachtes van dagelijkse zorgen te houden. Maar in tegenstelling tot andere middelen die mensen gebruiken dit te doen, zoals excessief eten, drinken, tv kijken of internetten. Het laat mensen meer levend voelen en met elkaar verbinden”.

3. Een instrument bespelen maakt je socialer

Muziek helpt je met mensen te verbinden. Door een instrument te leren vergroot je je sociale cirkel. Wanneer je lessen volgt kom je meer met mensen in contact.

Bij kinderen is het zelfs zo dat het bespelen van een instrument de kinderen aantoonbaar socialer maakt. Uit een onderzoek blijkt dat kinderen die een instrument leren bespelen belangrijke levenslessen leren als zich te kunnen verplaatsen in een ander, hoe ze met andere moeten werken en hoe ze in een team moeten werken om uiteindelijk van het resultaat te genieten.

4. Het bespelen van een instrument geeft zelfvertrouwen

Nog een van de voordelen van een instrument bespelen is dat het helpt met je zelfvertrouwen. Wanneer je gitaarlessen neemt en er achter komt dat je steeds beter wordt zul je zelfverzekerder worden en dit ook naar de buitenwereld uitstralen.

Daarnaast zal het ook voorkomen dat je het instrument voor groepen gaat bespelen. De eerste paar keren zal dit moeilijk zijn, maar je zult vanzelf merken dat het je zelfvertrouwen versterk.

Effect van een instrument bespelen

5. Een instrument bespelen kweekt creativiteit

Veel mensen zitten vast in hun dagelijkse routine, hierdoor verliezen ze de verbinding met hun creativiteit. Als je een instrument bespeelt, en dan met name op hoog niveau, zul je vanzelf meer je creative kant herontdekken.

Omdat het spelen van een instrument werkt op je cognitie, emotie en geest wordt je brein gedwongen op een andere manier te denken. Dit werkt stimuleren voor je creativiteit in zijn geheel.

 6. Het bespelen van een instrument kweekt geduld

Veel muziekleraren stellen dan een van de voordelen van een instrument bespelen is dat het geduld leert. In een wereld van onmiddellijke bevrediging, is het leren van een instrument niet iets wat onmiddellijk gebeurd is.

Het dagelijkse oefenen met een instrument zorgt dat muzikanten foutloos muziek kunnen maken. Dit creëert geduld.

7. Een instrument bespelen verbeterd het geheugen

Muziek en het geheugen gaan hand in hand. Wanneer je een instrument bespeelt gebruik je beide hersenhelften. Er zijn meerdere studies hier naar gedaan die keer op keer erop wijzen dat het bespelen van een instrument het geheugen verbeterd.

Voordelen van de harp spelen

8. Het leren bespelen van een instrument creëert discipline

Het leren bespelen van een instrument verreist toewijding en oefening. Omdat je routinematig tijd en oefening moet steken in het goed worden met je instrument creëert dit discipline.

Na verloop van tijd zul je hier steeds meer de vruchten van plukken.

9. Muziek leert over andere culturen

Al duizenden jaren maakt men muziek en verbindt het mensen met elkaar. Vandaag de dag is dat niet veel veranderd. Nog een van de voordelen van een instrument bespelen is dus dat je verschillende muziekstijlen met je instrument kan leren. Dit zal je veel inzicht geven in een andere cultuur.

Een goed voorbeeld daarvan is de gitaar, lees daar hier over verder!

10. Een instrument bespelen geeft een gevoel van voldoening

Wanneer je met het oefenen met je instrument dingen bereikt waarvan je voorheen dacht dat je het nooit zou kunnen geeft ontzettend veel voldoening.

Wanneer je begint met het leren bespelen van je instrument, voelt het vasthouden van een paar noten of klanken al als een enorme prestatie. Maar wanneer je beter wordt en niet alleen nummers na kan spelen maar ook kan maken, zal dit erg bevredigend zijn voor jezelf maar ook voor anderen.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er enorm veel voordelen van een instrument bespelen. Ben je benieuwd naar de positieve effecten van een instrument bespelen voor een kind? Lees deze dan hier verder!

Ben je benieuwd naar het effect van muziek luisteren tijden werken of leren? In dit artikel heb ik alle do’s en don’ts met handige informatie op een rijtje gezet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s