Gitaar leren spelen

Gitaar leren spelen

Zou je graag gitaar leren spelen? Wij lezen en horen vaak dat mensen enthousiast beginnen maar uiteindelijk toch afhaken. Dit kan komen omdat je misschien niet snel genoeg het gewenste resultaat boekt of je simpelweg gewoon de motivatie verliest omdat je overladen wordt met complexe theorie. In dit artikel wil ik je wat vertellen over het beginnen met gitaar spelen. 

Wist je zelf dat gitaar als een van de makkelijkere instrumenten om te leren bespelen wordt gezien? Je leest daar hier meer over!

Ben je benieuwd naar de geschiedenis van dit prachtige instrument, dit kun je dan hier verder lezen!

Heb ik talent nodig?

Voordat ik zelf begon met het spelen van gitaar dacht ik altijd dat ik het niet in mij zou hebben om muzikant te worden.

 1. Ik dacht dat ik te oud was om het te leren.
 2. Vroeger was ik van mening dat ik geen muziekaal talent had en ik geen muziekaal persoon ben.
 3. Ik hoorde van andere dat je zou moeten beginnen met het leren lezen van muziek.
 4. Het weerhield mij te beginnen omdat ik dacht dat het te veel tijd en aandacht zou vragen.

Als je bang bent dat je niet genoeg talent hebt dan heb ik goed nieuws voor je. Je hebt geen talent nodig.

Wat je het meest nodig hebt in tijd. In essentie komt gitaar leren spelen neer op je vingers dingen laten doen die ze nooit eerder gedaan hebben. That’s it. Gemiddeld kost het een absolute beginner zo’n 10 uur om het onder de knie te krijgen en wat leuke nummers te kunnen spelen. Verder in dit artikel vertel ik je meer over deze regel.

Voordelen van gitaarspelen

Gitaar kunnen spelen is niet alleen super leuk, er zitten ook nog eens super veel voordelen aan het leren bespelen van een instrument. Hieronder heb ik er een paar van deze voordelen kort voor je opgesomd:

 1. Een instrument leren spelen vergroot het geheugen en leesvaardigheid.
 2. Muziek verbindt mensen met elkaar.
 3. Het leren bespelen van een instrument op vroege leeftijd vergroot de elasticiteit van het brein.
 4. Het bespelen van een instrument vermindert stress en depressie.
 5. Man of vrouw, het kunnen bespelen van een instrument vergroot je aantrekkelijkheid ;).

Meer te weten komen over de vele voordelen van gitaar leren spelen? klik hier!

Man die gitaar leert spelen

Met welk soort gitaar begin ik?

Voordat je begint met gitaar leren spelen is het belangrijk een goed beeld te hebben van welke gitaarsoort geschikt is voor jou. Als je meer wilt weten over de gitaar soort dat je moet kiezen wanneer je begint met gitaar leren spelen lees je allemaal hier.

Hoe dan ook, hieronder heb ik een kort overzicht gemaakt om je te helpen bij het maken van je keuze.

Nylon akoestische gitaar

De meeste mensen beginnen met een Nylon akoestische gitaar, vaak ook wel klassieke gitaar genoemd. Dit soort gitaren zijn op een beginners niveau vaak redelijk geprijsd (koop niet te goedkoop). De fret van de gitaar is wijd, wat het prettig maakt om mee te oefenen als je ongetrainde fingers hebt.

Misschien ben je het niet met me eens, maar persoonlijk vind ik dat de klassieke gitaar een beetje saai kan klinken. Tenzij je graag bekend wilt worden! John Williams is bijvoorbeeld super bekend geworden met die van hem.

Nylon gitaren zijn een perfecte gitaar om op te leren spelen, maar de kans bestaat dat je snel iets nieuws zult willen proberen.

Western gitaar

De western gitaar, ook wel de akoestische gitaar genoemd. De “stalen” snaren (die overigens niet alleen van staal gemaakt worden) zijn luider en helderder. En het instrument is algemeen gesproken een stuk diverser om te bespelen. Folk, rock, jazz – akoestische gitaren kunnen het allemaal.

Nog een voordeel (?), als je lang genoeg blijft spelen op de akoestische gitaar zul je vanzelf harde vingertippen krijgen, misschien handig bij het pellen van een heet ei!

Elektrische gitaar

Elektrische gitaren kunnen ongelofelijk leuk zijn, zolang je ze maar kunt horen (en je buren niet). Dat brengt ons ook gelijk bij een van de grootste minpunten. Elektrische gitaren hebben ten alle tijden een soort versterker nodig, of software met een redelijk audio programma met koptelefoon.

Sommige stellen dat elektrische gitaren makkelijker te bespelen zijn dan andere gitaren omdat er weinig snaar actie nodig is om geluid te krijgen. Maar tegelijkertijd is de fret van een elektrische gitaar relatief smal, en vereist het dus meer vaardigheid goed te kunnen bespelen.

Verschillende gitaar soorten

Welk soort gitaarsnaren?

Bij het vinden van de juiste soort gitaar hoort ook het vinden van de geschikte snaren, niet alle soorten gitaren zijn namelijk geschikt voor alle soorten gitaarsnaren, en vise versa.

Alles wat je moet weten over gitaarsnaren lees je hier!

Gitaarstijlen

De gitaar is een prachtig instrument met een ontzettend rijke geschiedenis, het instrument is letterlijk de hele wereld over gegaan. Logisch dus dat er meerdere gitaarstijlen uit ontstaan zijn. Even kort een paar van deze genres.

 • Country
 • Pop
 • Rock
 • Jazz
 • Blues

Als je begint met gitaar leren spelen is het niet alleen slim om na te denken over welke gitaar soort je gaat bespelen. Een idee hebben van welke gitaarstijl bij jou past is ook slim. In dit artikel heb ik de 10 populairste gitaar genres op een rij gezet.

De gitaarmaat

Verschillende gitaar maten
Algemene gitaarmaten

Zoals je net al hebt kunnen lezen is de gitaar een super divers instrument dat thuis is in verschillende genres. Niet heel gek dus dat gitaren ook te vinden zijn in verschillende vormen en maten.

Algemeen gesproken zijn gitaarmaten onderverdeelt in:

 1. 1/4: Geschikt voor 2-5 jaar
 2. 1/2: Geschikt voor 5-8 jaar
 3. 3/4: Geschikt voor 8-12 jaar
 4. 1/1: 12 jaar en ouder

Welke gitaarmaat uiteindelijk geschikt is voor jou komt allemaal neer op persoonlijke voorkeur.

In dit artikel vertel ik je meer over de verschillende gitaarmaten.

Gitaar leren spelen vanuit huis of buitenshuis?

De beste methode van gitaar leren spelen kan per persoon verschillen. Sommige mensen kunnen het opbrengen thuis te oefenen en andere hebben de begeleiding nodig.

Het nadeel van een leeraar is dat het zo kan zijn dat er geen klik tussen jullie is. Dit kan het leerproces vertragen. Ook is het zo dat in de meeste situaties de leerling de leeraar opzoekt. Als je hiervoor een lange afstand moet afleggen kan dat behoorlijk onprettig zijn. Deze twee factoren kunnen echt ten koste gaan van je motivatie, en dat is zonde.

Daarom adviseer ik beginners altijd gitaar te leren spelen vanuit huis.

Gitaar leren spelen vanuit huis

Een bekend begrip binnen de gitaarwereld is de 10 hour rule (10 uur regel). Als je deze regel goed volgt kan ik je beloven dat je wanneer je klaar bent al een paar nummers goed onder de knie hebt.

De vijf basis akkoorden oefenen

Dit is waarschijnlijk het meest uitdagende van gitaar leren spelen. 30 minuten lang met je nek gebogen de vijf basis akkoorden proberen te onthouden. Maar als je ze eenmaal onder de knie hebt wordt het alleen maar makkelijker. Hier lees je de vijf basis akkoorden.

Blijven oefenen voor twintig dagen

Als je dan eenmaal de vijf akkoorden onder de knie hebt is het belangrijk dat je niet stopt met oefenen. Blijf de aankomende twintig dagen een half uurtje per dag oefenen. Je kan dit doen terwijl je tv kijkt of met iemand aan het praten bent. Het doel hiervan is je vingers te laten wennen aan het fretboard.

Gitaar leren spelen met een cursus

Wat je goed op weg kunt helpen met het gitaar leren spelen is het volgen van een online cursus. In zo’n cursus wordt je van begin tot eind begeleid maar ook gemotiveerd door een ervaren gitaarleraar. Hij leert je trucjes die je alleen kan kennen als je zelf jaren gitaar gespeeld hebt of deze van een leraar hebt opgepikt. Je koopt dus als het ware tijd.

Een cursus die ik veel mensen aanraad is die van Michel Penterman. Micheal heeft metimage
zijn techniek en sympathieke methode van lesgeven al zo’n 5000 leerlingen bereikt. Mediums als De Telegraaf, Radio 538, NOSop3 en RTL’s Editie NL schreven al over hem.

Michel Penterman’s cursussen zijn opgedeeld in beginner, medium en gevorderd. Het pakket bestaat uit 300 video’s met verschillende instructies. Ook krijg je er drie handboeken bij van ieder zo’n 250 pagina’s. Het maakt dus niet uit hoe lang of kort je

geoefend hebt voordat je begon met de cursus. Ik kan je garanderen dat ook jij baat zult hebben van Michel’s lessen!

Dus wil je gitaar leren spelen, dan raad ik je de cursus van Michel Penterman zeker aan!

Geef nooit op!

Misschien wel de belangrijkste tip die ik je mee kan geven is nooit op te geven. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is gitaar leren spelen eigelijk helemaal niet zo moeilijk. Waar een wil is is een weg, het kost enkel tijd. Je hoeft iedere dag geen uren te oefenen maar gun jezelf dat half uurtje per dag voor het snelste resultaat.

Gun jezelf het leren van een instrument, als je maar lang genoeg oefent lukt het jou ook. En dat kan in minder tijd dan je zou denken!

7 gedachtes over “Gitaar leren spelen

 1. Heel handig artikel, duidelijk en begrijpelijk geschreven. Ik zelf wil al jaren gitaar leren spelen, ik had alleen nooit de doorzettingsvermogen om ook daadwerkelijk te beginnen. Na het lezen van dit artikel heb ik de knoop doorgehakt en heb ik mijn eerste lessen aangevraagd. Ik ben er uiterst tevreden over en ik kan de A-team van Ed Sheeran nu al helemaal spelen. Had nooit verwacht dat het zo snel zou gaan. Deze lessen zijn aan iedereen aan te raden!

  Like

  1. Hoi Jim,

   Bedankt voor je berichtje, super leuk om te horen dat je de knoop hebt doorgehakt en bent begonnen met gitaarspelen.

   Voor berichtjes als deze doen we het! 🙂

   Like

 2. Ik ben al een tijdje gelden begonnen met gitaar spelen en heb het al aardig onder de knie. Ik ben alleen nog geen pro. Ik lees hier handige tips & tricks die zeker bijdragen aan mijn gitaar skills!

  Like

 3. Topcursussen die me echt geholpen hebben om rustig, in mijn vrije tijd, gitaar te spelen! De lessen zijn super duidelijk en helpen mij stapgewijs dit mooie, leuke instrument te bespelen. Zeker een aanrader!

  Like

  1. Bedankt voor je bericht Matin!

   Echt super leuk om te horen dat het zo goed gaat, en dat je wat aan dit artikel hebt kunnen hebben.
   Veel succes met leren!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s